8 Ocak 2012 Pazar

Kabare

Bu sefer sizlere Aralık ayının son haftasında gitmiş olduğum İBB Şehir Tiyatroları'nda sahnelenmekte olan Kabare (Orijinal adı Cabaret )isimli oyundan bahsedeceğim.

"Bir kabare aktristi ile Amerikalı bir yazarın kısa ömürlü aşkı ve onları kuşatan büyük toplumsal kaos. 1931 yılı, Berlin Bir yanda faşizmin tırmanışıyla süre giden huzursuzluk ve açlık; diğer yanda yalnızca eğlence ve para peşinde küçük burjuvaların kendi kabuklarındaki umursamaz yaşam. Kült müzikaller sınıfında yer alan Kabare,1972'de beyaz perdeye aktarıldığında 8 Oscar kazanmış ve "Tüm Zamanların En İyi Yüz Filmi" listesine girmiştir."

Joe Masteroff'un yazdığı oyun 1966 yılında Broadway'de sahnelenmeye başlamış. Daha sonra sinemaya uyarlanan oyun, dünyanın en başarılı müzikallerinden biri olarak gösteriliyor. Oyunun müziklerini John Kander, şarkı sözlerini ise Fred Ebb yazmış. 


Oyun 1930'ların başlarında Almanya'nın cümbüşlü kenti Berlin'de geçiyor. Büyük savaşla beraber yıpranan Alman toplumu , dünya ekonomik krizi ile yeniden sarsılmıştır. İşsizlik ve açlık tüm ülkeyi sarmıştır. Sokak çatışmaları , mahalle baskısı , ihtilal ve darbe girişimleri...Bir yandan da hızla güçlenmekte olan Hitler. Bu sorunlar arasında her şeye karşı eğlence vardır. Yazar metnin önsözünde şöyle der :"Ekonomik krize karşı eğlence , küskünlüğe karşı eğlence,şiddete karşı eğlence ve eğlenceye karşı eğlence var.Ve bu da her şeye hakim" Böyle bir ortamda halkın eğlenmekten zevk aldığı yerlerden biri de gece kulüpleridir. Amerika'dan gelen yazar Clifford Bradshaw ( Can Başak ) Kit Kat Club kızlarından Sally Bowles 'a ( Özge Borak ) aşık olur. Oyunun anlatıcısı Emcee rolünde olan Mert Turak için ne desem az . Sahneyi tek başına doldurması , seyirci ile kurduğu kontak gerçekten olağanüstüydü. Oyuna gidenler final sahnesinde ne kadar başarılı bir oyuncu olduğunu bir daha görecekler. Kabare oyununun diğer müzikallerden ayırt edilmesindeki en önemli unsur , müzikalin dramatik bir alt yapısının olması. İmkanınız olursa izlemeye değer.

Oyun 2 perde ve 2 saat 40 dakika.


Yöneten : Yücel Erten
Koreografi: Selçuk Borak

9.Lions Tiyatro Ödülleri 2009 , Koreografi Ödülü: Selçuk Borak
7.Tiyatro Dergisi Ödülleri2009, yılın Erkek Oyuncusu: Mert Turak - Yılın Koreografı: Selçuk Borak
15.Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri 2010, Yılın En İyi Yapımının Yönetmeni: Yücel Erten
14.Afife Tiyatro Ödülleri 2010, Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu: Mert Turak


"Life Is A Cabaret "

Yalnız kalmanın neresi iyi
Gel de müzik dinle
Hayat bir kabare dostum
Kalk gel kabareye.
Bırak kitabı,dikiş nakışı
Hazır ol tatile
Hayat bir kabare dostum
Kalk gel kabareye

...........................

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder