30 Ocak 2012 Pazartesi

Rosenbergler Ölmemeli

Güncelleme ;

Oyun 26 Şubat tarihinde son kez sahneleniyor. Mart programından kaldırıldı. Ayrıntılı açıklamaya
http://www.ibb.gov.tr/sites/sehirtiyatrolari/tr-TR/Sayfalar/Anasayfa.aspx sayfasından ulaşabilirsiniz.



Geçen cumartesi akşamı Şehir Tiyatroları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde Fransız yazar Alain Decaux ' un kaleme aldığı Orhan Alkaya'nın sahnelediği 1950'li yıllarda Amerika'da Rus ajanı oldukları nedeni ile tutuklanan ve elektrikli sandalye ile idam cezasına çarptırılan Ethel ve Julius Rosenberg'in hikayesini anlatan Rosenbergler Ölmemeli isimli oyunu izledim.

Rosenbergler'in suçlu olup olmadığı günümüzde hala tartışılmakta. Okuduğum bir kaç yazıda eski bir gizli servis çalışanı Rosenbergler'in Sovyet casusları olduklarını teyit ederken, onların atom bombası casusluğu yapmadıklarını; ama bazı askeri sırları gizli servise verdiklerini itiraf etti diye yazıyordu.

Bir yandan da Ethel 'in erkek kardeşi olan ve Rosenbergler adına aleyhinde tanıklık yapan  David Greenglass'ın itirafı var - David  Cbs televizyonunda katıldığı 60 minutes programında şunları söylemiş: "Ailesini sırtından vuran biri olarak hatırlanıyor olabilirim ama bu umrumda değil. Bana ne olduğu önemli değil ama karımı ve çocuklarımı feda edemezdim,bunun için Ethel'i feda ettim "



Sovyetler Birliği'ne atom bombasıyla ilgili bilgi sızdırmak ve ülkelerine ihanet etmek suçundan tutuklanan Ethel ve Julius Rosenberg 19 Haziran 1953 gününün akşamında idam edildi.





Ethel-Julius Rosenberg'in  Robert ve Michael isimli çocukları. 





Oyun fazla hızlı olmayan bir tempoyla ilerliyor. Fakat her sahne içinize ince ince işliyor. Oyun için değişik bir sahneleme yöntemi kullanılmış.




Fotoğraflarda da görüldüğü üzere sahne 4 ayrı bölüme ayrılmış. Hikayeyi hem sahneden hem de 2 tane barkovizyon dan farklı açılardan izleme fırsatı bulabiliyorsunuz.


                            Julius Rosenberg: Mert Tanık - Ethel Rosenberg : Aslıhan Kandemir

Konu ilginizi çektiyse gidip izlemenizi öneririm pişman olmazsınız. Oyun 2 perde ve yaklaşık 2,5 saat sürüyor.


Yöneten: Orhan Alkaya
Yardımcı Yönetmen: Ali Gökmen Altuğ
Yönetmen Yardımcıları: Nurdan Gür,Özgür Dağ

Oyuncular;
Yargıç: Mazlum Kiper
Avukat: Ali Mert Yavuzcan
Ethel Rosenberg: Aslıhan Kandemir
Julius Rosenberg: Mert Tanık
1. Müfettiş: Ali Gökmen Altuğ
2. Müfettiş: Ozan Gözel
Spiker: Yeşim Koçak
David Greenglass: Kutay Kırşehirlioğlu
Max Elitcher: Murat Derya Kılıç
Ruth Greenglass: Buket Yanmaz
Savcı: Murat Coşkuner
Mc Carthy: Osman Gidişoğlu


Ayrıca oyunun benim için en güzel kısımlarından biri ise çıkışta sevgili Can Dündar ile tanışıp kısa bir konuşma fırsatı bulmaktı. Kitabı Lüsyen'den bahsettik. Bir daha böyle bir karşılaşma fırsatı karşıma çıkmayabilir diye düşünüyor ve son olarak konuyla ilgili bir kaç resim ile yazıma son veriyorum.




















EKTE BULUNAN FOTOĞRAFLAR SİZİ RAHATSIZ EDEBİLİR


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder