18 Ocak 2012 Çarşamba

Sezuan'ın İyi İnsanı

Devlet Tiyatroları'nda bu sezonun yeni oyunlarından biri olan Sezuan'ın İyi İnsanı isimli oyunu geçtiğimiz cumartesi Cevahir Sahnesinde izledim.

"Bertol Brecht'in başyapıtlarından biri olan "Sezuan'ın İyi İnsan'ında kapitalist sömürü düzeninde iyi kötü,ezen ezilen çelişkileri sorgulanır. Hem iyi insan olup hem de insanca yaşamak olanaklı mıdır?


İyi insan orospu Shen Te, yeryüzüne inmiş Tanrıları bir gece evinde ağırlar. Bu iyiliği karşılığında ve iyi kalabilmesi için kendisine verilen parayla küçük bir tütüncü dükkanı açar. Ne var ki Shen Te'nin iyi insan olma çabası her açıdan sömürülmeye açıktır.Ayakta kalabilmek için bu kez katı yürekli, kötücül amcaoğlu kişiliğine sığınır. Bu dönüşüm ona insanları sömürmekten başka yol bırakmaz. İnsanca yaşama hakkının tanınmadığı bu çarpık düzende Shen Te,iyi insan olup ayakta kalmayı başarabilecek midir? "


Tanrıların iyi insanı bulmak adına Sezuan'a gelmesiyle başlıyor oyunumuz. Onları sucu Wang karşılıyor ve geceyi geçirmeleri için başlıyor insanların kapısını çalmaya. Sadece hayat kadını olan Shen Te kabul ediyor onları evine.




Ertesi gün Tanrılar aralarında konuşup Shen Te 'ye yaptığı iyilik karşısında bir miktar para bırakıyorlar. Shen Te bu parayla kendine bir dükkan kiralıyor. İyi insan olmak uğruna başına gelmeyen kalmayan Shen Te iyilik yaparken kolunu kaptırınca amcaoğlu karakterine bürünüyor .


Oyun iki perde ve yaklaşık 3 saat sürüyor. Kalabalık bir kadrosu ve diyalogların yoğun olmasına karşın arkamdan esneme sesleri duymadım değil. Çok hızlı bir akışı yok ve uzun olması nedeniyle sıkılanlar olabilir. Ayrıca yeni sahnelenmeye başlayan bir oyun ,oynandıkça daha güzel olacağı kesin.



Bertol Brecht 'in bize sorduğu soru şu ; Dünyayı mı değiştirmeli ? İnsanı mı ?

Bu sezon mutlaka görülmesi gereken oyunlardan biri. Özellikle Zeynep Ekin Öner iki karakterde iyi bir performans sergiliyor. 


Oyunun Künyesi 

Yöneten : Yücel Erten 

Oyuncular

Zeynep Ekin Öner
Reha Özcan
İlkay Akdağlı
Zeynep Erkekli
Zühtü Erkan
Uğur Hakan Güneri
Ahenk Demir
Seval Gökçe
Hanife Şahin
Cengiz Baykal
Mehlika Balkan
Hakan Şahin
Aylin Gürsoy
Yıldırım Gücük



4 yorum:

  1. Sezonun en iyi oyunlarından biri, hatta abartısız en iyisi.. Mutlak izlenmeli ,tabii yer bulunabilirse

    YanıtlaSil
  2. Bertolt Brecht diyorum . Oyun gerçekten de harika. Özellikle Zeynep Ekin Öner çok başarılı. Bilet konusuna gelince yer bulmak sıkı bir takip istiyor haklısınız.

    YanıtlaSil
  3. adı üstünde;''Sezonun İyi İnsanı'', hemde en iyi oyunu..

    YanıtlaSil
  4. Zeynep Ekin Öner Afife Jale ödüllerine aday. Umarım kazanır. Gerçekten de sezonun iyi oyunlarından biri.

    YanıtlaSil