18 Aralık 2011 Pazar

Vahşet Tanrısı

Bu sezonun oyunlarından söz etmeye devam edeceğim ama bu sefer anlatacağım oyun İstanbul Devlet Tiyatro'sunun 2009 sezonunda sahnelenmeye başlayan ve bu sezon da devam eden Vahşet Tanrısı isimli oyun.


Çocukları kavga etmiş olan iki aile "medeni bir uzlaşmaya varmak" istemektedir. "Kibarca" konuşmaya başlarlar aralarında. Ama sonunda kıyamet kopar. Çünkü hayatları farklı mutsuzluk biçimlerinden oluşan bu dostlarımız şu gerçeği bilmiyorlardır: İnsan aşkı ve evliliği hayalleriyle -yeteneğiyle- yaratır ve karakteriyle mahveder. Çocuk kaderdir! Ve çocuklar evden çıkıp "hayata karışırlar"




İki aile çocuklarının kavga etmesi nedeni ile bir araya gelip aralarında anlaşmak ister. Medeni davranmaya çalışan iki aile zaman ilerledikçe kendini kaybeder.

Oyunun ilk başları yavaş bir tempoyla devam ediyor , ama kahkaha krizine hazırlanmanız için bu yavaş tempo tam yerinde olmuş.

Zerrin Tekindor 'u daha önce Müfettiş isimli oyunda seyretmiştim. Bu oyundaki performansı da tek kelime ile muhteşem. Bir karakteri oyunun başından alıp nereye sürüklediğini hayranlıkla izleyeceksiniz. Ülkü Duru , Zafer Algöz ve İşdar Gökseven'i de unutmamak lazım . Sahnede harika bir oyun ve oyunculuk izliyor olacaksınız.


Bu oyunun bildiğim iki ödülü var.


14. Afife Tiyatro Ödülleri, 2010, Yılın En Başarılı Müzikal Ya da Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncusu, Zerrin Tekindor

10. Lions Tiyatro Ödülleri, 2010, En İyi Komedi Erkek Oyuncu, Zafer Algöz

Kaçırmamanız gereken bir oyun diyebilirim. Güzel vakit geçirme olasılığınız çok yüksek. Hatta garanti bile diyebilirim. Oyunu beğenmeyen biriyle karşılaşmadım henüz.

Tek perdelik bir oyun.

Yazan: Yasmina Reza
Çeviren: Zeynep Avcı
Yöneten: Celal Kadri Kınoğlu
Dekor-Kostüm: Serpil Tezcan
Reji Asistanı: Başak Özyönüm

Oyuncular:
Ülkü Duru
Zafer Algöz
Zerrin Tekindor
İşdar Gökseven


Bu arada unutmadan oyunun sinema versiyonu 16 Aralıkta vizyona girdi. Filmin orijinal adı Carnage . Dilimize Acımasız Tarı olarak çevrilmiş.

Oyuncular Kate Winslet , Jodie Foster , Christoph Waltz , John C. Reilly , Eliot Berger , Elvis Polanski
Yönetmen : Roman Polanski




1 yorum: