3 Aralık 2011 Cumartesi

Kırmızı


Gladiator , The Last Samurai ve The Aviator gibi bir çok başarılı senaryonun yazarı olan John Logan 'ın yazdığı , 20. yüzyılın önemli ressamlarından Mark Rothko'nun hayatından bir kesit sunan " Kırmızı " adlı oyun İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor.

Oyun ilk olarak Londra ' da sahneleniyor. Daha sonra New York'taki John Golden Theater ' a geçiyor. En iyi oyun,en iyi oyun yönetimi,en iyi sahne tasarımı da aralarında olmak üzere toplam 6 Tony Award sahibi bir oyun.


Oyun Hakkında ;


" Mimari devler Philip Johnson ve Mies Van Der Rohe'nin tasarladığı, New York'un en görkemli yapılarından biri olan Seagram Binası'nın tepesindeki ünlü "Dört Mevsim" restaurantında sergilenmek üzere bir seri müral siparişi verilmiştir. Fakat bu resimleri yapması istenen kişi sıradan biri değil, modern sanat algısının temellerini sarsan deha Mark Rothko'dur. Sanat anlayışı üzerine yaptığı yorumlar ve sıradışı renkleriyle kendi üslubunu tüm dünyaya kabul ettiren ressam Rothko, bu oyun ile çalışma atölyesinde yarattığı " yeni bir dünya"nın tablosunu göstermektedir. Bu sıradan bir manzara resmi olmanın ötesinde, kendi renklerini oluşturan bir trajedidir. Sanatçının üretim aşamasında yaşadığı katmanları, hayatın içinden bir dille, son derece gerçek bir biçimde sahnede görmek mümkündür. Asistanı Ken ile ressamın olası yaşam algısı üzerine yaptığı tartışmalar, bir sanatçının yaşamın gölgesindeki iç dünyasını çırılçıplak gözler önüne sermektedir."




2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın sanattaki öncü rolünü ABD’ye kaptırmasıyla birlikte, Amerika’da ürün veren sanatçılar ve yaptıkları eserler 20. Yüzyılın 2. yarısına tam anlamıyla damga vurmuştur. Bu öyle bir dönemdir ki, Picasso bile demode sayılmakta, soyut dışavurumculuk ve diğer öncü akımlarla sanat tarihi ve felsefesi baştan aşağı sorgulanmaktadır. İşte bu dönemin en önemli sanatçılarından Rothko’nun atölyesinde asistanıyla geçen inişli çıkışlı iki yılının konu olarak seçildiği bu oyun, aynı zamanda 20. yüzyılda sanatın rolü üzerine düşünen herkesi avucunun içine alacaktır.





Oyundan önce ressam hakkında 30 dakikalık bir film gösteriliyor. Sanat ve felsefeyle pek ilgili değilseniz oyun ilginizi çekmeyebilir. 2 perde ve yaklaşık 2 saat süren bir oyun . Bu tarza ilgi duyanların kaçırmaması gereken bir oyun . Resim sanatının konu edinildiği bir oyun görme şansınızın az olduğu düşünülürse gidin görün derim. Öylesine bir tiyatroya gideyim diyorsanız eğer sizin için iyi bir seçim olmayabilir. 




Oyunda Rothko ' yu usta oyuncu Nihat İleri , ressam çırağı Ken 'i Turan Günay canlandırıyor. 

Yönetmen : İskender Altın
Dekor kostüm Tasarım : Şirin Dağtekin Yenen
Işık : Enver Başar 



Ken: Sana bir şey sorabilir miyim?
Rotkho: Sormanı engelleyebilir miyim?
Ken: Gerçekten de siyahtan korkuyor musun?
Rothko: Hayır, ben ışığın yok olmasından korkuyorum.
Ken: Yani körlük gibi mi?
Rothko: Hayır ölmek gibi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder